+385 31 22 18 39    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Srijeda 13. studeni 2019.


Informacijski centar Europe Direct Osijek (EDIC Osijek) - poveznica između građana i Europske unije – omogućuje dostupnost informacija o Europskoj uniji te promiče i potiče građansko sudjelovanje na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ovdje smo kako bismo:
- pružili informacije i odgovorili na vaša pitanja o EU, osobito o vašim pravima i mogućnostima prioritetima, zakonodavstvu, politikama, programima i mogućnostima financiranja
- uputili vas na specijalizirane izvore informacija i druge službe i mreže
- informirali vas i uključili u aktualna događanja vezano uz EU teme

 Informirati se možete putem naše web stranice, pratiti nas na Facebook-u, poslati nam e-mail, nazvati nas ili jednostavno doći u EDIC Osijek. U Centru ćete imati mogućnost pretraživanja sadržaja na Internetu vezanih uz EU, preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

P040697 880435

Europski parlament izabrao je 16. srpnja 2019. Ursulu von der Leyen za buduću predsjednicu Europske komisije. Ona je prva žena u ulozi novoizabranog predsjednika Europske komisije.


Europljanka u srcu i po uvjerenju, Ursula von der Leyen najavila je da će se usredotočiti na ambiciozan klimatski program kako bi do 2050. Europa postala prvi klimatski neutralan kontinent. Usto se obvezala na usku suradnju s Europskim parlamentom radi jačanja demokracije i pravednoga socijalnog tržišnog gospodarstva u Europi. Ursula von der Leyen iznijela je i osobni stav o tome kako se Europa treba suočiti s globalnim izazovima: „Moramo to učiniti na europski način.”
Njezine političke smjernice i govor u cijelosti su dostupni ovdje.
Među kandidatima koje su predložili čelnici država ili vlada Ursula von der Leyen namjerava odabrati tim povjerenika koji će biti sastavljen od podjednakog broja žena i muškaraca. Prije stupanja povjerenika na dužnost, Vijeće mora donijeti popis kandidata za povjerenike, a Europski parlament potvrditi cjelokupni sastav nove Europske komisije (2019. – 2024.).
Ursula von der Leyen rođena je 1958. u Bruxellesu, po zanimanju je liječnica, a od 2005. do 2019. bila je članica njemačke vlade.
Izvor i više informacija: Europska komisija
Fotografija ©European Union, 2019, Photographer: Etienne Ansotte, Source: EC - Audiovisual Service

KONTAKTIRAJTE NAS

Europe Direct Osijek
Radićeva 4, Osijek
Tel. 031/221-839
Fax 031/221-841
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Radno vrijeme: radnim danom od 08:00 – 15:00

Scroll to top