+385 31 22 18 39    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Srijeda 13. studeni 2019.


Informacijski centar Europe Direct Osijek (EDIC Osijek) - poveznica između građana i Europske unije – omogućuje dostupnost informacija o Europskoj uniji te promiče i potiče građansko sudjelovanje na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ovdje smo kako bismo:
- pružili informacije i odgovorili na vaša pitanja o EU, osobito o vašim pravima i mogućnostima prioritetima, zakonodavstvu, politikama, programima i mogućnostima financiranja
- uputili vas na specijalizirane izvore informacija i druge službe i mreže
- informirali vas i uključili u aktualna događanja vezano uz EU teme

 Informirati se možete putem naše web stranice, pratiti nas na Facebook-u, poslati nam e-mail, nazvati nas ili jednostavno doći u EDIC Osijek. U Centru ćete imati mogućnost pretraživanja sadržaja na Internetu vezanih uz EU, preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

Zaposlenost i socijalna kretanja u Europi: U pregledu iz 2019. ističe se da borba protiv klimatskih promjena može biti pokretač za rast i nova radna mjesta

BlobServlet

Europska komisija objavila je ovogodišnje izdanje svojega godišnjeg Pregleda zaposlenosti i socijalnih kretanja u Europi. U kontekstu globalnih dugoročnih trendova kao što su starenje, globalizacija, tehnološka preobrazba i klimatske promjene, pregled iz 2019. posvećen je temi održivosti. Izvješće pokazuje da borba protiv klimatskih promjena i očuvanje rasta idu ruku pod ruku.


U njemu je naveden niz opcija politike kojima se može očuvati konkurentnost EU-a, održati rast i proširiti njegove koristi na cjelokupno stanovništvo i buduće generacije u EU-u te istodobno ostvariti ambiciozan prijelaz na klimatski neutralno gospodarstvo. Pregled iz 2019. potvrđuje i stalno povećavanje gospodarske aktivnosti EU-a, s novim rekordnim razinama zaposlenosti i sve boljom socijalnom situacijom.
Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, izjavila je: Ovogodišnji pregled pokazuje vidljive učinke oporavka u europskom gospodarstvu. Uz 240,7 milijuna Europljana koji imaju posao, što je povećanje od 13,4 milijuna radnih mjesta od početka mandata Junckerove Komisije, stopa zaposlenosti u EU-u najviša je ikad zabilježena. Nezaposlenost u Europi povijesno je niska, a broj osoba kojima prijeti siromaštvo sve manji. To je dobra odskočna daska za brža poboljšanja na temelju europskog stupa socijalnih prava za građane.
To mora pratiti pravedan prijelaz na klimatski neutralno gospodarstvo, kojim se potpuno iskorištavaju mogućnosti zelenog rasta. Možemo poboljšati životni standard svih građana pod uvjetom da EU i države članice, zajedno sa socijalnim partnerima, ulažu u nove i bolje vještine, više kvalifikacije i socijalne usluge.
Prijelaz na ugljično neutralno gospodarstvo povećat će broj dostupnih radnih mjesta i utjecati na strukturu tržišta rada, distribuciju poslova i potrebne vještine. Očekuje se da će se zahvaljujući njemu u EU-u do 2030. otvoriti dodatnih 1,2 milijuna radnih mjesta povrh 12 milijuna već očekivanih novih radnih mjesta. Uz to, prijelaz bi mogao ublažiti polarizaciju poslova koja je u tijeku kao posljedica automatizacije i digitalizacije, i to otvaranjem radnih mjesta i u srednjem dijelu raspodjele plaća i vještina, posebno u građevinarstvu i proizvodnji.
Izvor i više informacija: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/ip_19_3412
Fotografija/vizual ©Europska komisija

KONTAKTIRAJTE NAS

Europe Direct Osijek
Radićeva 4, Osijek
Tel. 031/221-839
Fax 031/221-841
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Radno vrijeme: radnim danom od 08:00 – 15:00

Scroll to top