+385 31 22 18 39    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odgovor EU-a na #koronavirus

Odgovor EU-a na #koronavirus

Poznajete li lokalne heroje među nama?

Poznajete li lokalne heroje među nama?

Prioriteti Europske komisije Ursule von der Leyen

Prioriteti Europske komisije Ursule von der Leyen

EUandME kampanja za mlade

EUandME kampanja za mlade

Ponedjeljak 3. kolovoz 2020.


Informacijski centar Europe Direct Osijek (EDIC Osijek) - poveznica između građana i Europske unije – omogućuje dostupnost informacija o Europskoj uniji te promiče i potiče građansko sudjelovanje na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ovdje smo kako bismo:
- pružili informacije i odgovorili na vaša pitanja o EU, osobito o vašim pravima i mogućnostima prioritetima, zakonodavstvu, politikama, programima i mogućnostima financiranja
- uputili vas na specijalizirane izvore informacija i druge službe i mreže
- informirali vas i uključili u aktualna događanja vezano uz EU teme

 Informirati se možete putem naše web stranice, pratiti nas na Facebook-u, poslati nam e-mail, nazvati nas ili jednostavno doći u EDIC Osijek. U Centru ćete imati mogućnost pretraživanja sadržaja na Internetu vezanih uz EU, preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

Učenici šest srednjih škola sudjelovali u debati na temu europskih izbora

IMG 20190307 140512 200

U četvrtak 7. ožujka 2019. učenici šest srednjih škola sudjelovali su u debati na temu izlaska na izbore za Europski parlament koja je održana u Muzeju Slavonije u Osijeku, u organizaciji informacijskog centra Europe Direct Osijek.


U uvodnom dijelu programa učenike, njihove nastavnike i mentore te ostale sudionike pozdravila je Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije.
Tomislav Korman i Marko Boko iz Europskog parlamenta, Ureda u Hrvatskoj predstavili su nepolitičku kampanju Europskog parlamenta ovajputglasam.eu kojom se želi potaknuti građane na izlazak na europske izbore u svibnju ove godine.
Davor Japunčić, mladi aktivist kampanje „Ovaj put glasam“, sa sudionicima je podijelio svoje iskustvo uključivanja u kampanju, a govorio je i o tome kako se i drugi mladi mogu uključiti te zašto bi trebali izaći na izbore.
U pauzi za pripremu za debatu prikazan je kratki film iz kampanje za informiranje mladih #EUandME, nakon čega je uslijedila debata u kojoj su sudjelovali učenice i učenici srednjih škola:
Elektrotehnička i prometna škola Osijek
Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku (Škola ambasador Europskog parlamenta)
Medicinska škola Osijek
Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek
Srednja škola Donji Miholjac (kandidat za status Škole ambasadora Europskog parlamenta)
Trgovačka i komercijalna škola „Davor Milas“ Osijek
U dinamičnoj raspravi o tome bi li mladi bili više zainteresirani za izbore da su bolje informirani o radu Europskog parlamenta, da li bi elektronički oblik glasanja na europskim izborima povećao izlaznost mladih na izbore te potiču li programi mobilnosti EU-a odlazak mladih iz zemlje ili tome nije tako, vrlo aktivne bile su i afirmacijska i negacijska skupina.
Nakon debate, koju je vodila Tamara Lajoš, žiri je odabrao pobjedničku skupinu debatanata i dva najuspješnija pojedinca debatanta, jedan iz afirmacijske, a drugi iz negacijske skupine.
Pobjednike je proglasila Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije, a svim sudionicima uručene su i sudioničke nagrade.
Događanje je moderirala Brigita Ivoševac, voditeljica informacijskog centra Europe Direct Osijek koji djeluje pri Javnoj ustanovi Županijskog razvojnoj agenciji Osječko-baranjske županije.

KONTAKTIRAJTE NAS

Europe Direct Osijek
Radićeva 4, Osijek
Tel. 031/221-839
Fax 031/221-841
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Radno vrijeme: radnim danom od 08:00 – 15:00

Scroll to top