+385 31 22 18 39    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odgovor EU-a na #koronavirus

Odgovor EU-a na #koronavirus

Poznajete li lokalne heroje među nama?

Poznajete li lokalne heroje među nama?

Prioriteti Europske komisije Ursule von der Leyen

Prioriteti Europske komisije Ursule von der Leyen

EUandME kampanja za mlade

EUandME kampanja za mlade

Ponedjeljak 28. rujan 2020.


Informacijski centar Europe Direct Osijek (EDIC Osijek) - poveznica između građana i Europske unije – omogućuje dostupnost informacija o Europskoj uniji te promiče i potiče građansko sudjelovanje na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ovdje smo kako bismo:
- pružili informacije i odgovorili na vaša pitanja o EU, osobito o vašim pravima i mogućnostima prioritetima, zakonodavstvu, politikama, programima i mogućnostima financiranja
- uputili vas na specijalizirane izvore informacija i druge službe i mreže
- informirali vas i uključili u aktualna događanja vezano uz EU teme

 Informirati se možete putem naše web stranice, pratiti nas na Facebook-u, poslati nam e-mail, nazvati nas ili jednostavno doći u EDIC Osijek. U Centru ćete imati mogućnost pretraživanja sadržaja na Internetu vezanih uz EU, preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

Održano informativno događanje „Erasmus+ iskustva i mogućnosti“

1 003.JPG 200

14. prosinca 2017. u Osijeku održano je informativno događanje „Erasmus+ iskustva i mogućnosti“ koje je povodom 30. obljetnice programa Erasmus organizirao EDIC Osijek.

U uvodnom dijelu događanja sudionike je pozdravio Stjepan Ribić, predsjednik uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.
Predstavnice informacijskih centara Europe Direct Osijek i Europe Direct Dubrovnik, Brigita Ivoševac i Andriana Kremenjaš-Daničić predstavile su brošuru o Erasmus+ iskustvima iz Osječko-baranjske i Dubrovačko-neretvanske županije koju su u suradnji izradila ova dva informacijska centra  te su predstavile ulogu i aktivnosti informacijskih centara.
O iskustvima sudjelovanja u projektima i aktivnostima u okviru programa Erasmus+ govorili su Ankica Bilandžić tajnica i projekt koordinator u OŠ Bilje, Tihomir Dunđerović, knjižničar u OŠ Bilje i Tea Liović Holas nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi Bilje, Melita Krstić, stručni suradnik pedagog u Osnovnoj školi Višnjevac te Ivana Štiglec, prof. njemačkog i engleskog jezika, projektni koordinator u I. gimnaziji Osijek i Daniela Dorčak prof. njemačkog i engleskog jezika u I. gimnaziji Osijek.
O mogućnostima i iskustvima Erasmus+ mobilnosti za studente u svrhu studijskog boravka i u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemstvu te o dolasku stranih studenata na Sveučilište u Osijeku govorila je prof. Martina Šuto, Erasmus koordinatorica na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
Tina Kristina Katava, predsjednica Erasmus Student Network Osijek (ESN Osijek), organizacije koja pruža podršku odlaznim i dolaznim Erasmus+ studentima, predstavila je ulogu i djelovanje ESN Osijek. ESN Osijek dio je mreže Erasmus Student Network Hrvatska koja osim ESN Osijeka okuplja lokalne ESN organizacije i u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu.
Zdenka Radić, voditeljica Regionalnog Info centra za mlade Osijek/PRONI Centar za socijalno poučavanje predstavila je aktivnosti koje centar kao multiplikator EURODESK-a provodi vezano uz informiranje i uključivanje mladih, te je predstavila Erasmus+ projekt  “ABECEDA Informiranja mladih” koji provodi PRONI Centar za socijalno podučavanje.
Agencija lokalne demokracije u Osijeku jedna je od organizacija na području Osječko-baranjske županije koja je akreditirana za provedbu projekata u okviru Europske volonterske službe (EVS). EVS je dio programa Erasmus+ preko koje mladi mogu sudjelovati u volonterskim aktivnostima u inozemstvu.  Organizaciju ALD Osijek predstavio je direktor, Miljenko Turniški.
Andriana Kremenjaš-Daničić iz Europe Direct Dubrovnik informacijskog centra, koji djeluje u okviru Europskog doma Dubrovnik, osvrnula se na uključenost organizacija, institucija i pojedinaca u projekte i aktivnosti u okviru programa Erasmus+ s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Također, pozvala je na umrežavanje, dijeljenje informacija i iskustava te suradnju organizacija i institucija iz Osječko-baranjske i Dubrovačko-neretvanske županije.
Na informativnom događanju „Erasmus+ iskustva i mogućnosti“ sudjelovali su predstavnici škola, fakulteta, Sveučilišta, udruga i mladih.  

O 30. obljetnici programa Erasmus

Program Erasmus pokrenut je 1987. godine kao program razmjene studenata.
Tijekom godina, program se širio i razvijao, pa su tako sve dotadašnje inicijative Europske unije u područjima obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta od 2014. godine postale dio programa Erasmus+. Program pruža niz mogućnosti za pojedince i organizacije, primjerice volontiranje, stručnu praksu, usavršavanje i osposobljavanje te provođenje razdoblja studija u inozemstvu kao i suradnju na međunarodnim projektima.  
Od pokretanja programa 1987. godine, 9 milijuna ljudi iskoristilo je mogućnosti obrazovanja, stručnog osposobljavanja, studentske razmjene, volontiranja, kao i profesionalnog usavršavanja u inozemstvu. U programu danas sudjeluje 33 države, a Hrvatska se u program uključila 2009. godine.
Programom Erasmus+ upravljaju Europska komisija, Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu, nacionalne agencije u državama sudionicama u programu te nacionalni uredi u nekim partnerskim državama. Agencija za mobilnost i programe Europske unije zadužena je za provedbu programa Erasmus+ u Hrvatskoj.
Početkom 2017. godine Europska komisija pokrenula je kampanju „Od Erasmusa do Erasmus+: priča koja traje već 30 godina“ a obljetnici je posvećeno i web mjesto na kojem se može saznati više informacija o tome kako se program razvio u Erasmus+, o njegovim učincima i dodanoj vrijednosti, pročitati izjave sudionika i viđenje generacije Erasmus+ o budućnosti programa nakon 2020.: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/anniversary_hr
Tijekom 2017. godine, obilježavanju 30. obljetnice programa Erasmus pridružile su se brojne organizacije, institucije i pojedinci u zemljama u kojima se program provodi.

KONTAKTIRAJTE NAS

Europe Direct Osijek
Radićeva 4, Osijek
Tel. 031/221-839
Fax 031/221-841
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Radno vrijeme: radnim danom od 08:00 – 15:00

Scroll to top